sales audit

BERSOAL JAWAB DENGAN ALLAH.

As Salam Semua.

BERSOAL JAWAB DENGAN ALLAH.

Dalam dunia ini kita ada banyak pilihan untuk mencari rezeki.Bekerja sebagai pekerja ke,self employed ke,business ke atau kita nak pilih jadi investor.
Janji nanti kita boleh jawab dengan Allah apa yang kita perjuangkan.

Apa prinsip kita,pegangan kita dan tujuan kita.

Dulu semasa Kak Long as an advisor pada satu syarikat ini CEO dia satu persatu kurangkan cabang perniagaan dia.Dia mempunyai 16 jenis perniagaan ke semuanya retail.

Antara business yang di buang dalam perniagaan dia adalah menjual barangan branded yang tak berapa nak branded.Yang dah di gred gredkan.Kan ada yang barangan branded konon konon GRED A,AA,AAA.

Bila di tanya dia jawab “Dulu masa nak kembangkan cabang business saya tak terfikir halal dan haram.

Semenjak usia dah meningkat ini baru terfikir yang barangan tu kind of tak betul ibarat merompak idea designer asal walaupun kebanyakan designer tu bukan islam.

Nanti saya tak boleh nak jawab depan Allah.Saya takut.”

Terkejut kak long dia cakap macam tu sebab Kak Long pun tak terfikir macam tu sekali pada masa tu.

But suprisingly SALES INCOME syarikat tu melonjak 300% since the CEO decided untuk jadi lagi syariah compliant.

Subhanallah.Best kan.

Amacam korang ada ke jual barang yang tak berapa nak branded ni.😆

Advertisements
sales audit

Sales audit finding 1

Sebuah syarikat hartanah telah menambah parking khas untuk prospek datang bertandang ke office dan automatik menambahkan dan meningkatkan angka jualan.

Nampak macam ada kena mengena tak situasi tersebut dengan angka jualan.

Parking uncorrelated dengan angka jualan.

Logik akal kita mengatakan TIDAK.

Tetapi Allah akan bagi rezeki berganda ganda kalau kita buat persediaan dan menyediakan ruang untuk kejayaan.

Cara tersebut menunjukan komitmen kita dan kepercayaan kita kepada kejayaan.

It is LAW OF RECEIVING.

Best sangat kalau dapat marahkan CEO dan bagi arahan pada CEO😌.
Secara tidak langsung Kak Long pun dapat FREE satu parking sepanjang bertugas di sana.YES!