goal

STAGES OF DREAM DEVELOPMENT.

STAGES OF DREAM DEVELOPMENT.

Semoga this status banyak membantu kefahaman kita mengenai perjalanan DREAM KITA.

Kak Long cuba huraikan dengan terperinci dengan analogi.

1.EGG….Idea baru tercetus dalam minda kita.Macam mentol baru menyala.TING!

2.HATCHED….Idea di nampakkan,bertunas dan kita pun mula menggerakkan dream kita.
Kita mula melibatkan diri kita dengan perkara yang akan menggerakkan idea kita.

3.INFANT…Idea kita ni perlukan banyak perhatian,belaian,fokus dan penjagaan.
Level ini dream kita sangat rapuh,mudah terluka dan kita juga mudah menangis.Mudah rasa penat ,sangat menuntut kesabaran yang tinggi.

4.TODLER…Memerlukan perhatian yang extra banyak,menuntut banyak masa,tenaga,pengorbanan dan menuntut kesabaran yang sangat tinggi.Kena selalu perhatikan dan monitor.

5.CHILD…Dream kita dah mula nampak seperti yang kita idamkan ,sedikit demi sedikit seperti kehendak kita,kita mula rasa gembira dan terhibur.

6.ADOLESCENT/TEENAGER…Stage ini dream kita kebanyakan akan mencabar kita dari pelbagai segi dan cara.

Ada juga yang cuba mengganggu perkembangan dream kita,mempengaruhi kita supaya berputus asa dan melepaskan dream kita macam tu sahaja.

7.ADULT…Dream kita dah mula matang,pandai berdikari,pandai membawa diri dan pandai mengembangkan pengaruhnya.

Tengok tu DREAM kita ni sebenarnya sama perangai macam stage kita besarkan anak kita.

Cabaran dia lebih kurang sama.

Kalau kita nak dapatkan anak yang baik dan berbudi ,kan banyak menuntut masa,tenaga dan wang ringgit kita.

Itulah perjalanan DREAM kita.
.
Kak Long

LikeShow more reactions

Comment

Advertisements
goal

DREAM MOVEMENT

DREAM MOVEMENT

March ini dah habis 1/4 kita dalam tahun 2017.Kak Long rasa masa sekarang juga sangat sesuai untuk kita tengok semula DREAM kita.
Dream kita memang kena ada monitoring dari kita sendiri.

Ada a few verbs yang terlibat untuk dream kita menjadi kenyataan.

Bila kita dah decide apa yang kita nak ,kita mesti tau proses untuk DREAM kita menjadi kenyataan.

DREAM proses ada 6 action yang WAJIB kita buat.Antaranya ialah

1.Sheltered—-mesti dream kita di lindungi.Siapa pun tak di benarkan merampas,mengacau,mengganggu gugat dream kita.
Sepanjang kita mengejar dream kita akan ramai yang cuba merosakkan.Ermmmm.Noti betul.

2.Known—-dream kita mesti kita pun tau dengan jelas begitu juga dengan orang yang rapat dengan kita.Tanya banyak kali pun dream kita tak akan berubah .Kita DEGIL untuk mencapai dream kita.Persistance.

3.Nourished—-di siram ,di baja dan di jaga rapi,hari hari nak kena monitor.Kena siram dengan kata-kata positif,doa yang berterusan,Kena belai kena monitor perkembangan dream kita.

4.Supported—-di sokong oleh ramai pihak terutama ahli keluarga terdekat,dapatkan sokongan moral dan kefahaman mereka tentang apa yang kita utamakan

5.Seen—kita boleh nampak jelas dan bercerita dengan real seolah olah dream kita sudah menjadi kenyataan.Setiap apa ,yang kita nampak rasakan ini adalah DOA .

6.Heard—Kita selalu dengar sendiri dream kita dengan telinga kita sendiri,kita selalu bercakap dengan diri kita seolah olah dream kita sudah menjadi kenyataan.Kita percaya dengan sesungguhnya dream kita akan menjadi kenyataan.

Cuba kita tengok sejauh mana kita belai dream kita setakat ini,masih belum terlambat untuk kita adjust dan monitor semula.

.

Kak Long

goal

Goal Setting 2

Goal setting 2

GOAL MACROMOVEMENT VS MICROMOVEMENT

Macromovement ialah langkah besar.

Micromovement ialah langkah kecil.

Bila buat goal fokus pada mikro.

Mikro lebih berkesan

Mikro lebih effective

Mikro lebih hebat

It is a baby steps

Kak Long

goal

Goal Setting 3

GOAL MICROMOVENT 13

Ada yang berkongsi nak menyelesaikan hutang tahun 2017 ni.

GOAL
Nak beli rumah SEMI D tapi kita blacklisted CTOS

Buat micromovement

Apa contoh micromovement

Dapatkan jumlah hutang kita

Punca hutang

Senaraikan

Contoh 50k kita blacklisted

Tulis surat kepada pihak yang berkenaan contoh pihak bank

Buat surat debt settlement program

Hantar pada semua pihak yang terlibat

Beritahu berapa kemampuan kita untuk pembayaran semula

Mulakan dengan disiplin pembayaran tersebut

Senaraikan berapa jumlah bulanan kita perlu commit.

Setiap kali selesai satu pembayaran kita tandakan SETTLE

Kita akan TERUJA melihat sendiri perkembangan kita

Kita akan rasa lebih bersemangat

Barulah kita mulakan langkah untuk membeli rumah pula

Langkah langkah kecil yang kita buat ini akan memberikan kita SEMANGAT dan FOKUS

Kak Long