goal

STAGES OF DREAM DEVELOPMENT.

STAGES OF DREAM DEVELOPMENT.

Semoga this status banyak membantu kefahaman kita mengenai perjalanan DREAM KITA.

Kak Long cuba huraikan dengan terperinci dengan analogi.

1.EGG….Idea baru tercetus dalam minda kita.Macam mentol baru menyala.TING!

2.HATCHED….Idea di nampakkan,bertunas dan kita pun mula menggerakkan dream kita.
Kita mula melibatkan diri kita dengan perkara yang akan menggerakkan idea kita.

3.INFANT…Idea kita ni perlukan banyak perhatian,belaian,fokus dan penjagaan.
Level ini dream kita sangat rapuh,mudah terluka dan kita juga mudah menangis.Mudah rasa penat ,sangat menuntut kesabaran yang tinggi.

4.TODLER…Memerlukan perhatian yang extra banyak,menuntut banyak masa,tenaga,pengorbanan dan menuntut kesabaran yang sangat tinggi.Kena selalu perhatikan dan monitor.

5.CHILD…Dream kita dah mula nampak seperti yang kita idamkan ,sedikit demi sedikit seperti kehendak kita,kita mula rasa gembira dan terhibur.

6.ADOLESCENT/TEENAGER…Stage ini dream kita kebanyakan akan mencabar kita dari pelbagai segi dan cara.

Ada juga yang cuba mengganggu perkembangan dream kita,mempengaruhi kita supaya berputus asa dan melepaskan dream kita macam tu sahaja.

7.ADULT…Dream kita dah mula matang,pandai berdikari,pandai membawa diri dan pandai mengembangkan pengaruhnya.

Tengok tu DREAM kita ni sebenarnya sama perangai macam stage kita besarkan anak kita.

Cabaran dia lebih kurang sama.

Kalau kita nak dapatkan anak yang baik dan berbudi ,kan banyak menuntut masa,tenaga dan wang ringgit kita.

Itulah perjalanan DREAM kita.
.
Kak Long

LikeShow more reactions

Comment

Advertisements