cerita kak long

Kerja kita Penjara kita Dunia kita.

Kerja kita Penjara kita Dunia kita.

Posting ni kak long cuba tulis sebaik mungkin menjawab beberapa persoalan rakan fb yang pm kak long privately atau tanya di ruangan komen.

Soalan lebih kurang macam ini.
Kita tak suka kerja kita sekarang,kerja lebih masa,kerja overtime,kerja sabtu ahad,nak buat kerja part time yang kita suka pun tak boleh.
Kita rasa geram,benci,sedih,tension u just name it apa yang negative semua ada.

Perasaan kita bila bekerja terutama bila kita memegang status employee memang amat terseksa.
Kerja melambak kalau kita tidur di office seumur hidup pun memang takkan habis habis juga.

Datang awal pagi,balik malam hari,sabtu ahad bekerja kita pun memang tak ada life yang kita inginkan.
It is all about our BOSS.
It is all about our COMPANY.
It is zero and nothing for US.

Let me tell you and remember this.

This is normal.
Everybody is experiencing this feeling.
Everybody is hurting.
Everybody is suffering.
It is all about blaming.

Sepanjang kak long bertemu dengan ramai orang yang berstatus employee, memang tak ada pernah seorang pun akan suka gembira dan berbangga dengan status employee.
Mulut kata happy tapi di muka ternampak sengsara.
Amat payah untuk kita berlapang dada.
Amat payah untuk kita bergembira.

Allow me to share these statements.

Kalau kita benci kerja kita di office sekarang because of banyak office politik,pengampu,boss macam harimau jadian BUT trust me ,sangat banyak kerja yang di luar sana konon konon ala OWN BOSS lagi besar cabaran Allah beri.
Kalau kita berstatus seorang agent yang terlibat dalam bidang kewangan,network marketing,direct selling,yang konon konon kita nak jadi OWN BOSS solely on comission base ,cabaran dari segi mental ,emosi, office politik,backstabbing,work overload,meeting,time consuming,lagi seribu kali dasyat.

Keluar mulut harimau tua masuk dalam mulut harimau muda.

Sebab apa…yang paling senang jawapan nya it is all about HUMAN ATTITUDE.

This is not about status kita sebagai seorang employee atau freelance atau kita dah jadi boss anymore.

This is about “people nature’.

Selagi kita berurusan dengan “orang” selagi itulah cabaran gelombang ini akan wujud.

It is the same.Where ever we go,where ever we attach our self into.It will never change.

Apa yang kita boleh buat , we learn on how kita akan react on this situation.How do we manage and handle this situation.This is purely on our attitude to overcome this challenge.

Our mental must be strong.
Our mental must be nourish with all the gratitude.

Stage ni stage Allah menguji kita.Allah nak mempersiapkan mental kita untuk sesuatu yang lebih indah untuk kita.Sekarang kita masih dalam “training mode” bagi Allah.

Just trust Allah.
Allah know what is the best for us.

It just a matter of ,it is not the time yet.

But the time will eventually come sooner or later.

Insya Allah kak long akan cuba menulis posting yang lain untuk posting
EMPLOYEE MIRACLE JOURNEY.

Insya Allah.

May this answer will ease our burden.

Love Kak Long

Advertisements