cerita kewangan

Nasihat kewangan.

Bila bab melabur kita harus menghormati di mana sahaja kawan kawan kita melaburkan duit mereka.Sebab tujuan pelaburan masing masing adalah berbeza.

Contoh takaful—wajib ada siapa yang tak ada lagi ni sila call sekarang ejen yang dah approach anda dari anda lepas grade sampai la dah masuk 5series…masih tak ada takaful..ermmm what a life!!!

Unit trust—private ada ,government pun ada.entah apa yang fobianya kita nak simpan di sini.best apa unit trust ni..best sebab ada 2 jenis pendapatan.

Asb—simpan di sini boleh dapat dividen hujung tahun boleh enjoy dividen atau biarkan sahaja ,ianya akan jadi compounded.

Emas—-di tangan atau di buku simpanan mesti ada.Emas best untuk long term..di jangka akan naik sehingga rm550 segram berbanding sekarang rm180segram lebih kurang..Wow!!!

Ini senarai untuk passive investment..maksud passive tu kita biar je enjoy life, kita tak payah sibuk sibuk nak tanya harga berapa, market jatuh ke,okay ke kita nak invest sekarang,kita tak perlu buat monitoring,biar pakar yang uruskan,ni semua perkara kita nak tanya,kita nak tahu macam la kita pakar kewangan antarabangsa.

Kak Long

Advertisements