cerita pengajaran kak long

DISTRIBUTION CHANNEL

DISTRIBUTION CHANNEL

AWAS .

Distribution channel-cara pengagihan barangan dan perkhidmatan

Kalau kita nak memilih status sebagai agen ini adalah faktor yang kritikal sekali.

Bila mana kita perlu ketahui cara HQ atau pengeluar produk distribute kan produk mereka.

Ini sangat penting untuk periuk nasi kita.Kebanyakan Hq mereka tak kan declare cara mereka memilih distribution channel.

Ada Hq yang mula mula mendambakan agen tapi tak lama kelamaan mereka ini nak untung besar mereka akan melantik pemborong,stokist dan pelanggan akan dapat enjoy harga yang lebih murah.
Habis lah nasib agen.
Hq pun sibuk nak main harga juga.

Mula -mula kita sebagai agen ini tidak tahu taktik ini tapi lama kelamaan tembelang HQ akan pecah juga.

Yang lagi menyakitkan hati HQ pun sibuk nak buat SALE harga runtuh pulak.

Ini kebiasaan berlaku kepada syarikat yang menjual produk.

Sebab itulah kita dapati kawan-kawan kita kebanyakan bertukar-tukar syarikat yang di wakili.
Ini di luar kawalan kita.

Sebagai untuk mengurangkan risiko kita boleh lihat HQ atau pengeluar punya business plan.

Kebanyakan mereka memang takkan nak share dengan kita yang sebagai agen ni.

Kalau di tanya memang mereka akan kata hanya kita di lantik sebagai agen ..yelah tu.

Ingat kita ini budak budak ke nak di tipu tipu kan je.

Tu lah banyak syarikat bungkus tak bertahan lama.Padan muka …Jahat sangat.

Advertisements