cerita pengajaran kak long

Extra Bijak

Emo betul kalau cakap pasal status agen ni.

Korang kalau jadi agen whatever produk tu silalah jadi EXTRA BIJAK.

Kalau produk tu baru kita di layan bagai raja permaisuri.
Terhegeh hegeh minta kita promotekan produk dia orang.

Lantik agen la ,stokist la, dropship la dan pemborong etc.

Lepas dah kaya sikit ,terus tamak dan lupa diri.

Siapa yang boleh ambil dengan kuantiti yang banyak  Hq akan bagi kebenaran.

Yang pemborong pun boleh jual ke pengguna mestilah harga lagi murah dari agent dan stokist kan.

Dah lama sikit ermmm memang kita yang berstatus agent ni kena campak dan kena pijak.

Buatlah agreement ke lantik lawyer ke selamatkan duit kita.

Pandai pandai lah nak bagi Hq tu bertanggung jawab.

Zaman nak kiamat ni semua gila kuasa gila duit.

Dah lupa halal haram dan suka buat penindasan.

Advertisements
cerita kewangan

JAGA AGEN

JAGA AGEN.

Pemainan sailang agen ni semua industri kebanyakan terlibat.

Unit trust di Malaysia ni ada satu je UTMC yang sayang dan protect periuk nasi agen.

Walaupun banyak platform yang nak tolong promotekan produk dia orang tetapi the Chairman memang penuh integriti.

Memang dia tak layan offer tu.

Chariman ada prinsip dan jaga betul betul semua agen tu automatically dah jadi exclusive agen walaupun dalam contract not stated as an exclusive agent.

Selain daripada syarikat ni semuanya ermmmm.Malas nak ulas.

Memang LU langsi LU Mati lah.

I is pissed off.

cerita pengajaran kak long

DISTRIBUTION CHANNEL

DISTRIBUTION CHANNEL

Macam baru baru ini kak Long tanya ada 7 orang kawan Kak Long kenapa dah tak promote barang yang selalu kak long nampak kat Fb .

Jawapan mereka sebab HQ tiba-tiba lantik pemborong dan buat sale direct dari HQ dengan harga yang jauh lebih rendah.

Jadi mestilah orang ramai pilih tempat yang lebih murah kan .Jadi agen ni macamana nak cari makan.

Jadi kawan-kawan Kak long decide tak nak jadi agen dah.
Angkat kaki.

Dulu HQ janji lain lepas tu jadi lain.Macamana kita nak bendung perkara ini.

Memang tak boleh bendung sebab dah jadi trend.Sebab itu dari awal lagi kita kalau jadi agen kena pastikan kita ni exclusive agen.

Lesson learned!

cerita pengajaran kak long

DISTRIBUTION CHANNEL-Financial

DISTRIBUTION CHANNEL

Bidang perkhidmatan dan kewangan juga tak terlepas dari cabaran distribution channel ini.

Kita ni perasan ingat kita je agen mewakili produk tersebut rupa rupanya HQ kita ni segala orang,syarikat,platform semua di suruhnya promote produk tersebut,habis kata nama am dan khas terlibat di offer jadi tukang promote

Kalau service charge yang di kenakan semua sama tak apa juga.Boleh lah tutup mata tak sakit hati.

Tetapi kebanyakan platform lain tu jauh lebih murah daripada agen fees.

Yang sakit jiwa dengan staff pun HQ suruh promote dan kalau prospek jadi client lansung tak perlu bayar service charge.

Issshhhh rasa nak SMACKDOWN je management tu.

Tak ada integriti langsung.So that i……….

cerita kak long

FINANCIAL TECHNOLOGY.

FINANCIAL TECHNOLOGY.

Zaman kemunculan era fintech sekarang ni ,lagi la masak lemak cili padi daging salai.

Fintech-financial technology.

Sibuk nak sailang agen juga.

Ada pro and cons.

Macam kat oversea tu beli unit trust dan insurance semua online.

Nyampah i.😆😝