cerita kewangan

UNIT TRUST TIPS.

Cerita kewangan

UNIT TRUST TIPS.

Dalam unit trust ,bila memilih unit trust management company adalah tidak penting.

Langsung tidak penting.Ada banyak fund dari syarikat yang bagus bagus tidak performed juga.

Kesilapan masih boleh berlaku dan di lakukan oleh fund manager kerana faktor market risk dan country risk.

FYI fund manager tu manusia juga bukannya OPTIMUS PRIME.

Yang paling penting adalah memilih fund yang telah mempunyai track record dan lebih dari 5 tahun ke atas.

Walaupun selalu ada di prospektus amaran past performance does not indicate future performance.Ini wajib tulis di prospektus.

Macam kita hendak memilih partner business mestilah kita tengok perangai dia dulu,elok tak perangai dia selalu belanja kita latte tak,baik tak layanan dia pada kita dan semua orang.Dah kalau macam gangster nak pilih juga ke.

Atau bank nak bagi loan pada kita,mestilah mereka tengok rekod pembayaran kita yang sebelum ini kan atau CCRIS lepas tu check CTOS.

Ini semua pun tengok past performance kan.Kalau tidak kita nak scan melalui faktor apa.Faktor usia atau faktor kecantikan oh tidak.

Kena pandai pilih advisor yang berpengalaman juga.Ramai lately kak long serve client dengan unit trust yang terkenal tapi fund tu asyik loss memanjang.

Ingat senang ke nak dapat advisor yang bagus,cerdik dan cantik sekaligus.
Macam siapa entah lah.😌

Advertisements