goal

Goal Setting 19

Goal Setting TIPS

9 sebab kenapa kita selalu TIDAK BERJAYA untuk mencapai goal kita.

1.Goal tidak di tulis.
Hanya ada dalam kepala sahaja.
Dah la dalam kepala kita semak dengan sejuta Task.

2.Tiada ganjaran untuk diri kita jika kita berjaya.Macamana kita nak feel kalau tak ada hadiah.

3.Tidak realistik dan tidak specifik.Terlampau mengarut dan terlampau umum.

4.Asyik bertukar tukar goal.Sekejap nak rumah banglo ,sekejap Semi D ,sekejap Kondo.

5.Tiada komitmen dan sokongan dari ahli keluarga tersayang.Ini boleh la kita buat kalau kita sebatang kara.

6.Tiada time line atau finish line.Terlampau umum kita pun tak tau nak capai tahun bila goal tu atau bulan bila.Tu lah dah masuk tahun ke 20 pun tak capai.

7.Tiada perancangan harian,mingguan dan bulanan.Tidak di pecah pecahkan menjadi kecil.

8.Tiada keazaman yang tinggi.Suam suam kuku.

9.Tiada monitoring sistem untuk mengetahui perkembangan goal kita.

Semoga Tahun 2017 kita akan lebih cemerlang dan lebih berjaya mencapai impian kita.

Tulis Tulis Tulis…

Advertisements