sales tips

SALES Β AND MARKETING TOOLS
bunting

brochure

banner

pamphlet

flyers

business card

marketing strategy -pengiklanan(online,offline) branding,packaging etc
Bila kita menjadi agent atau stokist sesuatu produk ke semua keperluan kita WAJIB di sediakan oleh pihak HQ.
Semua HQ yang WAJIB sediakan.
WAJIB.

WAJIB

WAJIB

WAJIB

WAJIB

WAJIB

WAJIB

WAJIB X1,000,000kali.
Sebab itu jika kita hendak memilih menjadi agent atau stokist pastikan HQ menjalankan tanggung jawab tersebut.
Contoh produk di bawah Dato Aliff Syukri dan Dato Vida laku macam pisang goreng panas dan semua agent dan stokist tersenyum lebar sampai koyak mulut.
Agent dan stokist mereka hanya sebagai pick up point sahaja.Bestkan.
Kita kena bijak pilih syarikat yang aggresive dan ada wawasan.

Bukannya syarikat yang kita sama sama nak buat dan design semua sales dan marketing item tersebut:roll:.

Ingat apa kita co founder ke.😝
Tugas agent dan stokist hanya tukang promote sikit je lagi.Dan tukang simpan stok.

.

Kak Long.

Advertisements
business card

Lesson 24- business card-name card recycle.

Recycle ni banyak maksud.

Dari HQ ke branch
Dari branch ke HQ
Dari nombor lama ada pulak nombor baru
Dari satu nombor ada pulak dua ,tiga nombor

Tapi kita tak nak UPDATE information tu sebab sayang name card tu banyak lagi.

Ini kalau siapa buat ni memang putus silaturrahim dengan kak long ni.

Kita bayangkan kita bagi business card dengan orang tapi kita siap potong potong nombor handphone tu ,tulis pulak yang baru atau tambah pulak nombor yang baru jugak..

Boleh tak kita bayangkan betapa kejamnya kita dengan business cardtu.Kalau la business card tu menjerit jerit dah lama dah keluar air mata …

Kita jaga imej jaga reputasi,jaga maruah kita.

Ingat ni jangan main main dengan power of business card ni tau.

Bukan mahal pun nak buat yang baru yang lebih terkini.Jangan berkira dengan diri sendiri.
Tahulah nak budget tapi imej kita ni kalau dah tercalar memang tak boleh nak touch up dah ni.

Kepada sesiapa nak consult dan design untuk business card boleh pm kak long seperti yang dah dah di buat oleh lebih 50 orang rakan rakan fb.

Terima kasih yang pm kak long minta pendapat.
Terima kasih yang pm kak long nak jugak kak long yang bagi greenlight baru nak print.
Terima kasih yang pm kak long tanya nak letak ni ok ke ,camni ok tak ..

Terima kasih semua for your trust.

Kak Long

Your image consultant😁😚😚

business card

Lesson 25-Business Card-Address

Credit to adik Aiman Hakim sebab pm tanya pendapat kak long berkenaan alamat di atas business card.

Alamat di business card ini kita letak alamat branch atau HQ atau office yang kita daftarkan dalam SSM.

Alamat rumah di business card hanya kita letakkan jika kita berniaga dari rumah contoh online dari rumah atau ada buat business kuih muih jual dan dikeluarkan dari rumah kita.

Jika kita terlibat dalam perniagaan yang kita ini berdaftar sebagai agent contoh agent unit trust,agent takaful,agent rumah,agent emas,agent jualan langsung SEWAJIB nya kita meletakkan alamat HQ atau branch.

Tidak ada isu orang percaya atau tidak dan kita kena letakkan alamat rumah pulak.Contoh kita agent emas orang beli emas Hq atau branch yang uruskan atau emas di tangan kita,kita nak tunjuk kita ni baik jujur dan bukan macam yang sindiket penipuan emas maka kita letak alamat rumah.

Bila kita sebagai agent apa apa produkkan sekali pun memang tak ada kena mengena dengan alamat rumah kita,alamat peribadi kita.

Boleh ya.

goal

Goal Setting 23

Goal Setting Tips 8

Adakan aktiviti yang menghidupkan goal kita.

Contoh kita dah ada goal awal awal ni kan.

Lepas tu kita kan always do like these….

Organising

Moving

Shuffling

Rearranging

Opening

Taking out

Adding

Putting away

Kita buat ni sebab untuk kita sentiasa berinteraksi dengan goal kita.

Semai

Baja

Jaga

Siram

Always give action to our goal.

Make it ALIVE.

Regards

Kak Long

goal

Goal Setting 24

Goal Setting Tips 7

Keeping Our Goal Moving

Success is an accumulation of a Small amount of efforts over time.

It is COMPOUNDED effort …berterusan.

Sebab itu goal kita harus di jaga dan di semai setiap hari.

Apa lagi yang patut kita buat.Jom kita tengok

1.Stop
Berhenti menzalimi diri kita sendiri yang semua perkara kita tak boleh buat.
Asyik bagi alasan.
Asyik cari alasan.

2.Start
Mulakan langkah langkah kecil setiap hari MIKROMOVEMENTs.

3.Keep
Keep it alive-Jadikan goal kita bernyawa dengan menulis dan dan bercakap mengenai nya selalu, setiap hari dengan diri kita.

4.Develop
Kembangkan dan suburkan goal kita dengan cara berkongsi dengan orang yang terdekat dengan kita.
Declare dan dapatkan sokongan.

5.Create
Buat roadmap atau plan untuk goal kita.
Roadmap dari A sehingga Z.
Tuliskan di goal book atau dream book.

Micromovent micromovement mivromovement.

Hari hari tengok dan rasakan yang kita semakin hampir dengan goal kita.

Have a strong FAITH.

Apa pula beza faith dan believe?

Kak Long.