cerita kewangan

FOREX 1

Cerita Kewangan.

FOREX

Kak Long terlibat indirectly dengan forex masa tahun 2006 in banking industri masa tu kerja dengan bank.
Taulah juga kisah di sebalik tabir FOREX bila kerja dengan bank.

Forex ni menggembirakan bagi institusi yang besar-besar tetapi menakutkan bagi kita yang kecil macam cili ni.

Ibarat laut tu institusi dalam forex,kapal kecil tu kita.Mudah betul kita tenggelam.

Jadi Kak Long akan buatkan pemahaman FOREX ni seringkas yang mungkin untuk semua orang faham dan faham dan faham.

———————

FOREX ini adalah singkatan Foreign Exchange atau pun pertukaran mata wang asing.

Ianya adalah platform yang di gunakan oleh seluruh dunia untuk memudahkan transaksi antara negara di lakukan.

Kebanyakan institusi yang di benarkan menggunakan FOREX semestinya adalah institusi kewangan yang di iktiraf.

Bank-bank yang besar-besar dan top top dalam sesebuah negara itu.Contoh di Malaysia cuma ada beberapa bank sahaja yang di benarkan.

ini adalah kerana FOREX adalah satu platform yang mempunyai kecairan yang amat tinggi dan risiko juga amat tinggi.

Hanya institusi yang HIGH SKILL sahaja di benarkan berurusan dengan FOREX.

Contoh kalau kita masukkan duit syarikat dalam bank berjumlah RM 10 juta lepas tu dua tiga hari lepas tu kita nak gunakan semula RM 10 juta tu, mesti kita boleh ambil semula kan.

Sebab duit tu kebanyakkan bank akan parking di FOREX juga.

————————–

Kenapa Bank-bank ini di bolehkan menjalankan FOREX?

Ini kerana FOREX adalah satu sistem perbankan yang boleh di jalankan untuk memastikan kelancaran transaksi dan di perakui oleh satu dunia.

Institusi kewangan juga mempunyai kaedah,sistem,cara dan perancangan yang teratur yang telah di persetujui terlebih dahulu.

Setiap transaksi mereka adalah berdasarkan asas dan strategi yang jelas dan tidak berubah-ubah dan bukan berdasarkan spekulasi atau khabar angin.

Mereka ada kaedah yang JITU DAN PADU.

FOREX juga adalah satu platform yang tidak boleh di manipulasi kerana semuanya adalah berdasarkan buy and sell antara negara-negara di dunia.

Ianya tidak boleh di kawal dan di manipulasi oleh sesiapa pun.

Walaupun nama orang tu GEORGE SOROS.

Ianya adalah PLATFORM yang natural.

——————————–

KENAPA INSTITUSI KEWANGAN DI BOLEHKAN FOREX MANAKALA KITA SEBAGAI INDIVIDU BOLEH JATUH HARAM FOREX ?

Jika kita sebagai individu ingin menceburi dalam bidang FOREX dan kebanyakkan boleh di dapati di online by all mean silakan.

TETAPI ianya di bolehkan jika kita mempunyai cara,strategi,halatuju,skill-skill sebagai seorang PAKAR dan ianya adalah reliable.

Maknanya kita terlibat dalam FOREX berdasarkan asas asas kewangan dan fundamental yang sangat kukuh.

Yang menjadikan FOREX tersebut adalah haram kita sebagai individu ini buka akaun FOREX lepas tu kita yang busy ni buat trade tu sendiri.

Lepas tu main baling baling dadu bila masa kita nak buy and sell.
Main tikam tikam.Main agak agak.

Tak ada strategi dan staregi tu kalau ada asyik bertukar-tukar tanpa ada satu fundamental pelaburan yang kukuh.

Sebab itu kalau yang tak ada sangat strategi ini baik pergi belajar slow and steady lepas tu baru trade atau jadi investor dalam forex.

Jadi INVESTOR dengan ilmu boleh.

Bila kita jadi SPECULATOR tu yang jatuh hukumnya HARAM.

——————————-

Amaran!

Ada juga syarikat swasta yang buat pelaburan forex dan menawarkan kita menjadi investor kerana mereka yang tradekan untuk kita.Kita menjadi investor tetapi mesti ada agreement etc.
Ada appointment letter.

Jika di Malaysia elakkan kita terlibat dengan individu yang ingin membuat trading untuk kita.

Semuanya tiada jaminan dan kita boleh hilang duit sekelip mata dengan kepakaran mereka yang tak berapa pakar tu.

Simpan je lah duit tu dalam unit trust lagi banyak return fund yang best.Tak cukup ke lagi kalau ada fund yang boleh beri konsisten return 15% and above jika kita annualised the return.

Ok sangatlah tu sebab ianya passive income.
Tau kan nak contact siapa untuk dapat return marvelous tu.

Dah habis cerita FOREX yang tak best ni….

.
Kak Long.

Advertisements
cerita kewangan

HATI BERDEBAR JANTUNG BERGETAR

Sekarang ni kak long allergic betul kalau nampak di cafe atau restauran kalau yang duduk berkumpul ramai-ramai ni.

Nampak pula A 4paper.

Nampak pula mereka pegang pen.

Hati berdebar-debar.

Jantung bergetar.

Mesti nak lukis bulat kecil,bulat besar,6X6=36

Give me a break!

:

Kak Long.

cerita kewangan

BULAT KECIL BULAT BESARBULAT SEMUA.

Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim.
Kak long tengah duduk menulis ni,meja depan, meja belakang,meja atas, meja bawah ,semua tengah lukis bulat kecil,bulat besar dan bulat semua.

Ya Allah Engkau lindungilah mereka ini dari SKIM KAYA MEROKET ke bulan dan balik ke bumi MELETOP kebabom landing dalam jail !

Dah la guna ayat tak syariah compliance seperti
“ini guarantee”
“confirm ni”
“kita No 1”
“Return setiap bulan pulak 20%”.-(nangis warren buffet kalau tau ni)

“HELLO Bank Negara!
Kak Long ni.Boleh cakap dengan Tuan Naruto yang rambut putih semua tu!”

Jangan approach kak Long.
Siap lah korang kena spin washing machine level maximum.

Sila jauhkan diri anda jika tidak mahu di tazkirah di hari minggu ni.

:
Kak Long

cerita kak long

BULAT KECIL BULAT BESARBULAT SEMUA.

Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim.
Kak long tengah duduk menulis ni,meja depan, meja belakang,meja atas, meja bawah ,semua tengah lukis bulat kecil,bulat besar dan bulat semua.

Ya Allah Engkau lindungilah mereka ini dari SKIM KAYA MEROKET ke bulan dan balik ke bumi MELETOP kebabom landing dalam jail !

Dah la guna ayat tak syariah compliance seperti
“ini guarantee”
“confirm ni”
“kita No 1”
“Return setiap bulan pulak 20%”.-(nangis warren buffet kalau tau ni)

“HELLO Bank Negara!
Kak Long ni.Boleh cakap dengan Tuan Naruto yang rambut putih semua tu!”

Jangan approach kak Long.
Siap lah korang kena spin washing machine level maximum.

Sila jauhkan diri anda jika tidak mahu di tazkirah di hari minggu ni.

:
Kak Long

cerita kak long

Isu Kosmetik Beracun

Ada yang membawa kepada kematian.
Kulit dah rosak tu macamana nak settle tu.
Paling minimum setahun nak di pulihkan kalau boleh.Kalau tak,sila menyorok bawah selimut.

Ini isu satu dunia ni.
Mesyuarat tingkap memang tak boleh settle.

Kita sendiri je yang kena beringat.

Senang sangat indicator keselamatan bahan bahan ni yang repack tu yang melambak lambak brand yang ada dalam pasaran sekarang memang kita kena berhati hati.

Nak cantik mana ada guna barang yang murah murah.

Mesti kita kena buat investment.

Cuma sebagai ibu bapa pula kita bagitau ahli keluarga kita kalau ada sesiapa yang nak beli kosmetik atau ubat kurus , ubat gemuk memang bawa berbincang dulu.

PESAN PESAN PESAN dengan anak anak .Ini peringatan untuk kita juga.
Nak beli ubat nyamuk je tak payah bincang.

Apatah lagi anak anak kita muda remaja sekarang lagi mudah terpengaruh dalam fb,insta tengok kawan kawan cantik putih gebu mulus kurus lentik lentok, nanti mereka pun sibuk nak order.

Mereka tak tahu yang kawan kawan tu cantik sebab guna camera 360 bukan produk tu pun hihi.

Marilah kita saling berpesan pesan.

Sebelum membeli tu cuba kita check dulu bahan kandungan tu status dia bahaya atau tidak kan ,kita check di website KKM ada di senaraikan.

Kak Long